Pelerinaj emoționant la Sfânta Parascheva de la Iași

Anual, la 14 octombrie, Biserica Ortodoxă o cinstește pe Sfânta Cuvioasă Parascheva. Moaștele sfintei se află la Catedrala Mitropolitană din Iași, loc care devine capitala credinței în jurul acestei date.

Și anul acesta, în jurul zilei de 14 octombrie, Iașul devine capitala credinței deoarece la această dată este sărbătorită Sfânta Cuvioasă Parascheva, considerată octotitoarea Moldovei și cunoscută în popor pentru ajutorul acordat celor care cred în ea.

Moaștele sfintei au fost scoase din Catedrala Mitropolitană joi dimineața când au fost aduse din Ucraina și moaștele Sfântului Teofil. Acestea au fost așezate într-un baldachin împodobit cu flori naturale, chiar în fața mitopoliei.

De atunci peste 100.000 de pelerini veniți din toate colțurile țării s-au închinat la Sfintele Moaște și au stat la rândul care a măsurat chiar și 4 kilometrii. Astăzi în ziua de hram, peste 44.000 de pelerini stau la coada, iar timpul minim în care se ajunge la raclă este de aproximativ 12 ore.

Sfânta Liturghie de astăzi a fost oficiată de un sobor de preoți în frunte cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane și cu Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Autoritățile informează că Moaștele Sf. Teofil se vor întoarce în Ucraina în cursul zilei de mâine, însă Moaștele Sf. Cuv. Parascheva vor rămâne în fața mitropoliei până ce ultimul credincios care a stat la rând va ajunge să se închine la raclă.

 

 

0 Comentarii

  1. anton andrei spune:

    Dupa ce am stat 23 de ore la rand .. preotul pe care`l vedeti in imagine , a bagat 7 persoane la racla Sfanta ! .. deci

    • Valia Rusu spune:

      nu conteaza asta,rasplata de la Dumnezeu o iei in masurta sacrificiului facut de tine,daca ai stat 23 ore atunci vei fi rasplatit pentru canonul tau cei ce au intrat prin fata se mint singuri si de fapt nu au nici un folos sufletesc! Sa nu-ti para rau ca ai stat atat ca vei vedea ca tu esti mai folosit decat cei ce au intrat prin fata.Si eu am stat 21 ore si in ploaie dar nu-mi pare rau am venit de acolo incarcata sufleteste si cu bucurie mare ca am putut fi aproape de Sfanta Cuvioasa Parascheva de ziua Ei si de fiecare data de cate ori am fost am avut numai imp;liniri atat sufletesti cat si in viata de zi cu zi.Doamne ajuta!

Comenteaza