Problema câinilor comunitari, mai puţin gravă în Arad

În oraşul nostru, mai puţin de 1 000 de câini fără stăpân se află pe străzi, potrivit primăriei. Gospodărirea Comunală se ocupă în continuare de reducerea acestui număr, dar adăpostul care are 250 de locuri este aproape plin.

Un eveniment tragic petrecut în capitală a şocat de curând opinia publică. Un băieţel de 4 ani a fost omorât de o haită de câini maidanezi, iar de atunci autorităţile din toată ţara sunt în alertă. În Arad sunt mai puţin de 1000 de câini pe străzi, potrivit primăriei, iar angajaţii Gospodăririi Comunale încearcă zilnic să reducă acest număr. Din păcate însă, după vizita la adăpost, majoritatea câinilor se întorc pe străzi, ce-i drept sterilizaţi şi crotaliaţi. Excepţie de la regulă fac câinii agresivi care sunt eutanasiaţi.

Un lucru foarte clar este că locul câinilor nu ar trebui să fie pe străzi. Chiar dacă autorităţile nu acţionează în forţă, sunt conştiente de acest lucru şi au planuri pentru combaterea acestui fenomen.

Deocamdată nu există o lege care să permită autorităţilor eutanasierea câinilor comunitari, însă datorită evenimentului şocant din Bucureşti, aleşii s-au mobilizat şi au gândit rapid un proiect de lege, care deocamdată nu a trecut de această etapă.

ONG-urile au şi ele un rol important în această situaţie. Astfel, singura organizaţie de profil de pe raza municipiului Arad, contribuie la strângerea câinilor de pe străzi, sterilizarea, crotalierea, îngrijirea şi darea lor spre adopţie.

Cu toate acestea, adopţia rămâne soluţia salvatoare pentru câinii comunitari în cazul în care legea va trece de Curtea şi va fi promulgată.  Iubitorii de animale vor ieşii în stradă la Arad unde vor organiza un flashmob pentru dreptul câinilor comunitari la viaţă.

 

 

0 Comentarii

  1. ana spune:

    totul e datorita ANIMED ARAD care se ocupa concrete de animalele de pe strada.sterilizari,adoptii,ingrijiri etc. Autoritatile ar trebui sa colaboreze cu ei si sa-i sustina financiar daca vor cu adevarat sa nu mai fie caini pe strazi.

Comenteaza