Titanic: Un secol de la naufragiu

În noaptea din 14 spre 15 s-au împlinit 100 de ani de la naufragiul Titanicului. Au murit atunci 1500 de persoane din cele 2200 câte erau pe navă. Incidentul a rămas în istorie.

Povestea Titanicului a inceput acum fix 100 de ani. Cel mai mare și luxos pachebot de până atunci avea să plece din portul Southampton la data de 10 aprilie cu peste 2200 de pasageri la bord. Destinația era New York, dar din păcate nu a reușit să ajungă acolo. În acea perioada, în Atlantic se găseau multe sloiuri și aiceberguri ceea ce facea călătoria să fie una destul de dificilă.

În data de 14 aprilie, 7 atenționări au primit membrii echipajului de pe Titanic de la alte vase care treceau prin zonă. Erau avertizați că  este extrem de periculoas din cauza aicebergurilor. Echipajul a ignorat toate aceste semnale, continuând călătoria.

Mai mult de 1500 de persoane vedeau atunci pentru ultima dată lumina Soarelui. Odată cu venirea serii apăreau tot mai multe sloiuri de gheață și așa, aproape de miezul nopții echipajul zărește un aiceberg chiar pe cursul navei. În încercarea de a evita muntele de gheață, capitanul a ordonat mărirea vitezei de la 21 la 23 de noduri. Astfel sperau că-l vor putea ocoli. Din păcate nu a fost așa.

Titanicul a lovit aicebergul la tribord provocând o tăietură de 90 de metri la carenă. Pasagerii au fost zdruncinați puternic și au simțit că ceva rău s-a întâmplat. Cu toate acestea echipajul nu le-a spus adevărul. Vestea s-a răspândit însă destul de repede de la cei care se aflau afară la momentul impactului, iar într-un final și echipajul le-a cofirmat nenorocirea.

Din momentul în care era sigur că Titanicul se va scufunda, o nebunie generală s-a creat la bordul navei. Bărcile de salvare nu erau suficiente pentru toată lumea așa că mai întâi erau îmbarcate femeile și copiii.

În total 18 bărci de salvare au fost lansate atunci, iar pe navă lumea era din ce în ce mai speriată . Șansele lor de scăpare erau minime așa că unii dintre ei refuzau să se mai lupte cu morile de vânt.

Cu toate acestea, alți oameni nu au refuzat să se dea bătuți și au luptat până în ultima clipă pentru viața lor. Mulți au murit în gesturile lor nebunești de încerca să-și salveze viața. La un moment dat, nava s-a rupt în doua deoarece partea din față era deja inundată complet. De atunci foarte puțin a mai stat Titanicul la suprafață, fiind înghițit în întregime de apele reci ale Atlanticului.

Oamenii au rămas în apa rece care avea doar 2 grade celsius, astfel clipele lor erau numărate.

Mai apoi bărcile de salvare s-au regrupat, iar una s-a întors înapi pentru a căuta supraviețuitori. Doar 4 oameni au mai putut fi salvați dintre care unu a murit puțin mai târziu.

După câteva ore de așteptare, nava Carpathia sosește la locul nenorocirii și preia toți supraviețuitorii pentru a-i duce la New York.

Această tragedie maritimă este una dintre cele mai grave din lume, intrând în istorie deoarece peste 1500 de vieți au pierit atunci.

Povestea a impresionat o mulțime de lume așa că în 1997, James Cameron lansează filmul Titanic care va primi 11 premii Oscar și va deveni un enorm succes financiar deaoarece a avut încasări de peste 1,8 miliarde de dolari.

De curând a fost lansată și varianta 3D a filmului.

De asemenea în lume se deschid mai multe muzee în memoria victimelor de pe Titanic.

Anul acesta, nava Balmoral va reface cursul Titanicului. Aceasta a plecat în 9 aprilie din portul Southampton, iar pe data de 19 este așteptat să ajungă la New York. La bord se află și un român împreună cu soția sa care au plătit aproape 50 de mii de euro pentru a se afla pe vas.

Povestea Titanicului va continua cu siguranță să impresioneze și alte generații, iar amintirea vasului care se credea invincibil va dăinui în inimile tuturor.

 

0 Comentarii

 1. Ana spune:

  Superba povestea si realizarea materialului! felicitate!

 2. androidul spune:

  Frumos. O poveste cutremuratoare…

 3. mihaela spune:

  cea mai frumoasa poveste de dragoste

 4. ioana spune:

  eu am plans cand am vazut filmul si sunt sigura ca voi plange de fiecare data cand il voi urmari!!!!

Comenteaza