13 septembrie, ziua Pompierilor din România (Galerie Foto)

La data de 13 septembrie este sărbătorită anual Ziua Pompierilor. Astfel, cei care se luptă cu focul zi de zi se bucură la această dată de felicitările și admirația din partea celor care le calcă pragul. Nu toți pompierii însă pot participa la evenimentele organizate deoarece mereu trebuie să fie cineva în gardă pentru că pericolul nu își ia liber.

La Arad, Ziua Pompierilor a fost sărbătorită în curtea Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Evenimentul a debutat cu discursuri susținute de autorități locale, iar mai apoi a avut loc o ceremonie de avansare în grad a unor cadre de la ISU Arad. Prefectul de Arad, Cosmin Pribac a fost invitat să acorde aceste decorații și totodată acesta a spus și câteva cuvinte dedicate în special pompierilor: „În numele Instituţiei Prefectului dar şi în calitate de preşedintele al Comisiei Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă permiteţi-mi să mulţumesc Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” Arad pentru modul profesionist şi eficient în care şi-a desfăşurat activitatea în ultimul an. Misiunea voastră, a pompierilor, pe cât este de grea pe atât este de nobilă. Dumneavoastră sunteţi cei care vă riscaţi viaţa în caz de calamitate pentru salvarea oamenilor rămaşi fără apărare şi datorită acestui lucru meritaţi respectul şi aprecierea  societăţii.”  a spus Pribac.

După aceste momente cadrele ISU au prezentat celor prezenți tehnica din dotare și au realizat câteva simulări și exerciții demonstrative. Unele dintre acestea au fost realizate și cu ajutorul Crucii Roșii, iar audiența a fost uimită urmărind cum se realizează o descarcerare sau cum pompierii execută salturi de pe scara unei autospeciale pe o trambulină specială.

Ziua Pompierilor a fost organizată la nivel național, iar la manifestările de la București au participat Marcel Lucaciu, șeful IGSU, Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătății, dar și Radu Stroe, ministrul delegat pentru administrație.